Matthews ML, Hurst BS, Marshburn PB et al. Cancer, fertility preservation, and future pregnancy: a comprehensive review. Obstet Gynecol Int 2012; doi:10.1155/2012/953937

Directe link naar de gratis full text versie van het artikel

Bij een op de 47 vrouwen wordt kanker vastgesteld voor het veertigste levensjaar. Doordat de vijfjaars overlevingskans bij kanker toeneemt en door technologische vooruitgang, komen steeds meer vrouwen met kanker in aanmerking voor behandeling ter bevordering van behoud van hun vruchtbaarheid.
Deze review geeft inzicht in het risico op onvruchtbaarheid door de behandeling van kanker, beschikbare mogelijkheden voor vruchtbaarheidsbehoud, en het risico op terugkeer van de kanker. Bovendien beschrijft de review risico’s van gebruikte medicatie en ingrepen, van het potentiële uitstel van de kankerbehandeling-, en de waarschijnlijkheid van zwangerschapscomplicaties.

Het invriezen van embryo’s is momenteel de enige aanbevolen methode voor geslachtscelbehoud. Maar er zijn recente succesvolle ontwikkelingen in het invriezen van eicellen, waarbij de eicel zó snel wordt ingevroren dat er geen schadelijke ijskristallen kunnen ontstaan. Risico’s op onvruchtbaarheid en zwangerschapscomplicaties zijn afhankelijk van vele factoren, zoals dosis en duur van de kankerbehandeling en leeftijd van de vrouw. Er is mogelijk een verhoogd risico op vroeggeboorte, maar de meeste zwangerschappen verlopen niet anders dan bij vrouwen zonder kanker. En bij de meeste typen kanker vergroot zwangerschap de kans op terugkeer van de kanker niet.

De onderzoekers concluderen dat zwangerschap veilig is voor de meeste vrouwen na behandeling voor kanker, maar dat men wel rekening moet houden met individuele verschillen. Zorgverleners zouden kennis moeten hebben van de beschikbare behandelingen en de bijbehorende risico’s, en van voor- en nadelen van vruchtbaarheidsbehoud om vrouwen adequaat te kunnen counselen.