Aan de nieuwe e-learning over gezamenlijke besluitvorming nemen dit najaar zorgverleners in de geboortezorg in Zuidoost Brabant en Limburg deel. In deze regio’s kunnen eerstelijns- en klinisch verloskundigen, gynaecologen, O&G verpleegkundigen en kraamverzorgenden gratis deelnemen omdat vertegenwoordigers van hen samen met cliënten en het lectoraat Midwifery Science deze online cursus hebben ontwikkeld. Accreditatie wordt aangevraagd.

Ben jij een zorgverlener in de VSV’s in Zuidoost Brabant en Limburg? Je kunt je nu al individueel of als groep aanmelden voor de gratis e-learning in het najaar. Stuur hiervoor een email naar Joyce Molenaar (J.Molenaar@AV-M.nl)
Werk jij niet in deze twee regio’s? De verwachting is dat de e-learning in het najaar van 2018 landelijk beschikbaar is voor alle hulpverleners in de geboortezorg.

Gezamenlijke besluitvorming biedt cliënten en zorgverleners in de geboortezorg veel voordelen, zoals betere communicatie en samenwerking, beter gedragen besluiten, en meer tevredenheid. Maar in de dagelijkse praktijk vinden zorgverleners het ook moeilijk de cliënt te ondersteunen in het maken van keuzes. Bijvoorbeeld als er weinig tijd is, bij verschillen in waarden, verwachtingen en wensen, en als er meer personen bij betrokken zijn zoals partner, familie en vrienden van de cliënt en verschillende zorgverleners.

De e-learning is informatief, interactief en vooral erg praktisch, zodat zorgverleners direct aan de slag kunnen. De cursus duurt 2 uur verdeeld over 4 modules van 30 minuten: Introductie in gezamenlijke besluitvorming, Empowerment in coaching, Gezamenlijke besluitvorming in specifieke situaties, Gezamenlijke besluitvorming in de geboortezorg-keten. Deelnemers ontvangen ook informatiemateriaal voor cliënten over gezamenlijke besluitvorming. De zorgverlener kiest steeds het moment van inloggen. We adviseren om 1 module per week te doen, maar sneller of langzamer is mogelijk.