Al jaren worden vrouwen gewaarschuwd dat ze niet te oud kinderen moeten krijgen. Dat is maar slecht, voor alles en iedereen. En dan kom je dit artikel tegen.

Familial aggregation of survival and late female reproduction
Smith KR, Gagnon A, Cawthon RM, Mineau GP, Mazan R, Desjardins B.
Journal of Gerontology 2009, Vol. 64A, No.7, 740-744
Directe link naar de samenvatting van het artikel in Journal of Gerontology

Al jaren worden vrouwen gewaarschuwd dat ze niet te oud kinderen moeten krijgen. Dat is maar slecht, voor alles en iedereen. En dan kom je dit artikel tegen. Een technisch artikel, met uiteraard veel haken en ogen en nuances, maar ondertussen staat het er toch maar: “Women giving birth at advanced reproductive ages in natural fertility conditions have been shown to have superior post-menopausal longevity.” In gewoon Nederlands: oude moeders leven langer. In het artikel wordt naar een verklaring gezocht.

Is het nature of nurture? De focus in het artikel ligt erg op genetische variatie als mogelijke verklaring, maar ook de sociale en psychologische effecten van de aanwezigheid van jonge kinderen worden genoemd. Natuurlijk is de werkelijkheid gecompliceerder, zoals uit het artikel blijkt, en moet er nog veel meer onderzoek gedaan worden. Maar toch, het staat er wel.