Penning ME, Baelde JJ, Bloemenkamp KWM. Pre-eclampsie en actieve placentafragmenten in de maternale long.NTOG 2014;127:116-120
Directe link naar de volledige versie van het tijdschrift. 

Pre-eclampsie (PE) is een ernstige zwangerschapscomplicatie die wordt gekenmerkt door endotheeldisfunctie. De endotheeldisfunctie is vermoedelijk te wijten aan de verstoorde balans tussen pro- en anti-angiogene factoren. De placenta is de belangrijkste bron van circulerende anti-angiogene factoren in zowel de normale als de pre-eclamptische zwangerschap. Vooral tijdens pre-eclampsie vormt de syncitiotrofoblast zogenaamde ‘knoppen’, die grote hoeveelheden van anti-angiogene eiwit (SFlt-1) bevatten en kunnen loslaten in de maternale ciruculatie. De onderzoekers vergeleken de expressie van SFlt-1 in placentamateriaal van patiënten met PE (n=32) en controlepatiënten (n=37).

De expressie is zes keer hoger in de placenta’s van patiënten met PE. Tevens verzamelden de pathologen obductiemateriaal van de longen van vrouwen die tijdens de zwangerschap overleden waren, afkomstig uit de landelijke database van het Nederlandse Pathologie Register (PALGA). Er zijn syncitiële fragmenten in de longen van zes patiënten met PE (n=9) in vergelijking met zes van de 26 uit de controlegroep. Het aantal fragmenten is significant hoger in de longen van vrouwen met PE en de fragmenten bevatten in de longen nog steeds het SFlt-1-eiwit. Syncitiële fragmenten zijn gevonden in patiënten die tot dertien dagen post partum waren overleden.

De onderzoekers concluderen dat er een significant verband is tussen de aanwezigheid van syncitiële fragmenten in maternale longen en PE en dat deze fragmenten nog steeds het anti-angiogene eiwit SFlt-1 tot expressie brengen. Dit zou ook kunnen verklaren dat symptomen en complicaties van PE aanhouden of aanwezig blijven tot enkele dagen na de bevalling.