Metabolic aspects of obesity and lean PCOS, Jacoba G. Neve-Dolfingur, 17 september 2012, Rijksuniversiteit Groningen

Directe link naar het volledige proefschrift op Kennispoort Verloskunde
LET OP: U moet ingelogd zijn om de PDF’s van de proefschriften te kunnen downloaden.

Onvruchtbaarheid als gevolg van obesitas, al dan niet door het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), komt regelmatig voor. Dit syndroom wordt onder meer gekenmerkt door een ongunstige verdeling van vetweefsel: er zit te veel vet in de buikholte en relatief minder onderhuids. Met name te veel vet in de buik heeft een remmende werking op de eisprong, doordat de hormoonhuishouding verandert.

Gewichtsverlies, en dan vooral vermindering van buikvet, is bij te zware vrouwen de voornaamste manier om PCOS aan te pakken. Verandering van leefstijl door minder eten en meer bewegen verdienen daarbij duidelijk de voorkeur. Maar ook een behandeling met het medicijn metformine kan helpen, zo laat het promotieonderzoek van Jacqueline Neve-Dolfing zien. Metformine, een geneesmiddel tegen diabetes, blijkt de kans op een eisprong te verbeteren. Behandeling met dit medicijn blijkt effectief en veilig. Mocht er ernstige obesitas spelen, dan kan toediening van fluoxetine, een selectieve serotonine heropname remmer en antidepressivum, het afvallen vergemakkelijken.

Overigens toont Neve-Dolfing met behulp van MRI-metingen aan dat ook slanke vrouwen kunnen lijden aan PCOS. Bij hen komt de verminderde vruchtbaarheid niet door veranderingen van buikvet, maar door een afwijking in de eierstok. Zij hadden hoge concentraties Anit Müller Hormoon (AMH) en deze concentraties correleerden omgekeerd met de glucoseconcentraties in het bloed.