Niet kunnen slapen in het derde trimester is geen uitzondering. Kramp in de benen (incidentie 30%) en restless legs (incidentie 26%) kunnen leiden tot slaaptekort.

Hensley JG.
Leg Cramps and restless legs syndrome during pregnancy.

Journal of Midwifery & Women’s Health 2009; 54 (3):211-218 
Te bekijken via JMWH

Niet kunnen slapen in het derde trimester is geen uitzondering. Kramp in de benen (incidentie 30%) en restless legs (incidentie 26%) kunnen leiden tot slaaptekort. Een Amerikaanse prospectieve studie naar slaaptekort liet zien dat bij gemiddeld < 6 uur slaap per nacht of bij ernstige slaapstoornissen de baring mogelijk langer duurt en er meer kans is op een Sectio Caesarea. Kramp in de benen tijdens de zwangerschap treedt veelal ’s nachts op en is eenzijdig.

De oorzaak is veelal onbekend. Soms is er een organische oorzaak, zoals verhoogde schildklieractiviteit, diabetes mellitus of veneus posttrombotisch syndroom (diep veneuze trombose in de anamnese). Inactiviteit of juist het starten van oefeningen die een belasting vormen voor de onderste ledematen kunnen ook de oorzaak zijn van kramp in de benen in de zwangerschap. Een RCT heeft het vermeende preventieve effect van kuitstrekoefeningen vóór het slapengaan niet aangetoond. Suppletie met magnesium in de zwangerschap leidt volgens Hensley wel tot minder vaak kramp in de benen.

Kenmerken van restless legs zijn een drang tot beweging van de ledematen, gecombineerd met een onaangenaam gevoel in de benen. De klachten nemen toe bij inactiviteit, met name bij liggen. Het onaangename gevoel vermindert of verdwijnt bij bewegen en er is een 24-uurs ritme met klachten vooral ’s avonds en ’s nachts. Restless legs kan ook betrekking hebben op de bovenste ledematen. Tot de oorzaken van restless legs in de zwangerschap behoren ijzergebreksanemie en medicijngebruik (anti-emetica, antidepressiva). Zwangeren die dagelijks restless legs hebben zouden baat kunnen hebben bij opioïden (codeïne).