De Verloskunde Academie Rotterdam is nauw betrokken bij de zogenaamde ‘Stop or Go’ studie.
Zeker 2-3% van de zwangere vrouwen in Nederland gebruikt antidepressiva (SSRI’s) tijdens de zwangerschap. Het is echter de vraag of dit wel veilig is voor moeder en kind en of er geen alternatieven zijn. Dit is tot nu nog nooit goed onderzocht.

De Stop or Go studie onderzoekt daarom of een terugvalpreventie training een goed alternatief is voor het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. ‘Stop’ staat voor het begeleid afbouwen van antidepressiva. Bij het afbouwen wordt een terugvalpreventie training gegeven die zich richt op het voorkómen van depressieve terugval. ‘Go’ staat voor het doorslikken van antidepressiva tijdens de zwangerschap.

Het volledige protocol staat beschreven in ons eerste artikel dat onlangs is gepubliceerd. U kunt dit lezen via de volgende link: https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-0752-6.

De studie is nu volop bezig. Vrouwen in heel Nederland kunnen meedoen aan de studie. Zij worden gevraagd voor deelname door aangesloten verloskundigen en gynaecologen. We zoeken nog steeds verloskundigen die ons willen helpen bij de werving. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers via stoporgo@erasmusmc.nl

Kijk voor meer informatie op www.stoporgostudie.nl