In een beschrijvend dwarsdoorsnede onderzoek werd bestudeerd wat de ervaringen van verloskundigen waren met internetgebruik van cliënten.

A web-based survey of midwives’perceptions of women using the Internet in pregnancy: a global phenomenon.
Lagan BM, Sinclair M, Kernohan WG. Midwifery (2009), doi: 10.1016/j.midw.2009.07.002
Directe link naar de samenvatting van het artikel in Science Direct

In een beschrijvend dwarsdoorsnede onderzoek werd bestudeerd wat de ervaringen van verloskundigen waren met internetgebruik van cliënten. Een internationale groep verloskundigen werd benaderd via 12 online verloskundige discussiefora. In totaal vulden 303 verloskundigen een online vragenlijst in over: het gebruik van internet binnen de verloskundige zorgverlening, de mate en manier waarop door zwangeren gebruik werd gemaakt van het internet, en hun verloskundige visie op internet als bron van informatie voor zwangeren.

De meeste verloskundigen (89%; n=271) constateerden een toename in het gebruik van internet onder hun cliënten. Zwangeren zochten meestal informatie met algemene zoekmachines zoals Yahoo of Google. Ruim 85% (n=260) van de verloskundigen had het afgelopen jaar tijdens een consult informatie besproken, informatie die door de cliënt op het internet was gevonden. Hoewel 19% (n=49) van de verloskundigen de informatie die door de cliënten werd verkregen op het net, ‘niet erg’ of ‘helemaal niet’ nauwkeurig vond, constateerde toch tweederde (n=174) dat deze informatie de zwangere beïnvloedde in haar besluitvorming over het beleid bij zwangerschap en baring.

Dit betekent voor verloskundigen dat zij niet alleen hun kennis up-to-date moeten houden, maar dat zij ook vaardigheden moeten ontwikkelen in internetgebruik en de begeleiding van zwangeren in het selecteren, wegen en interpreteren van relevante informatie op het internet. Alleen op die manier blijven zij effectieve en competente partners in het begeleiden en ondersteunen van de zwangere van ‘nu’.