Wereldwijd bestaat er consensus dat bij IVF een tweelingzwangerschap vermeden moet worden omdat er minder goede zwangerschapsuitkomsten zouden zijn. Gleicher onderzocht door middel van een literatuuronderzoek in MEDLINE en PubMed of deze consensus correct is (artikelen vanaf 1990 tot heden).

Twin pregnancy, contrary to consensus, is a desirable outcome in infertility
Norbert Gleicher en David Barad
Fertility and Sterility Vol. 91, No. 6, June 2009
Het artikel is te bekijken op de site van Fertility and Sterility

Wereldwijd bestaat er consensus dat bij IVF een tweelingzwangerschap vermeden moet worden omdat er minder goede zwangerschapsuitkomsten zouden zijn. Gleicher onderzocht door middel van een literatuuronderzoek in MEDLINE en PubMed of deze consensus correct is (artikelen vanaf 1990 tot heden). Geïncludeerd: mensen die een IVF-centrum bezochten en daarna zwanger waren van een een- of tweeling.

Er werd gekeken naar maternale en perinatale/neonatale uitkomsten en de kosten. De meeste onderzoeken vergeleken IVF-tweelingen op zwangerschap met spontane tweelingzwangerschappen om uitkomsten te bepalen. Als je echter de uitkomsten op geboorte analyseert (en dus op alle doorgaande zwangerschappen) is er geen verhoogd risico voor moeder-kind na een IVF-zwangerschap en ook geen extra kosten.

Helmerhorst [2004] vond dat bij IVF-tweelingen 40% minder perinatale sterfte voorkomt dan bij spontane tweelingen: RR 0.58 [0.44-0.77]. IVF-tweelingen worden sneller gediagnosticeerd en krijgen eerder en overal betere zorg. Conclusie: voor fertiele koppels die meer dan één kind wensen, zou een tweelingzwangerschap niet vermeden moeten worden bij IVF en is dit kosteneffectiever.