Van Haaren-ten Haken T, Pavlova M, PhD, Hendrix M et al. Eliciting preferences for key attributes of intrapartum care in The Netherlands. BIRTH 41:2 June 2014: 185-194
Directe link naar de samenvatting van het artikel.

Deze prospectieve cohortstudie onderzocht tussen 2007 en 2011 welke aspecten van zorg rondom de bevalling belangrijk zijn voor gezonde nullipare vrouwen in veertien Nederlandse ziekenhuizen en 100 verloskundige praktijken. Dit gebeurde met een Discrete Choice experiment, dat de voorkeuren van deelnemers ‘uitlokt’ en onderzoekers in staat stelt om het relatieve belang van verschillende aspecten van zorg afzonderlijk te kunnen bepalen. Dit experiment onderzocht de voorkeuren van vrouwen bij zestien weken zwangerschap voor de aspecten: plaats van bevalling (thuis of ziekenhuis), sfeer bevallingsomgeving (huiselijk of klinisch), verplaatsing bij complicaties (wel of niet nodig), begeleiding (verloskundige of gynaecoloog), pijnbestrijding (wel of niet mogelijk), invloed op besluitvorming (wel of niet mogelijk), eigen bijdrage (wel of niet). De onderzoekers analyseerden drie groepen vrouwen met voorkeur voor thuisbevalling (n=191), poliklinische bevalling (n=152) of klinische bevalling zonder medische indicatie (n=188).

De daadwerkelijke plaats van de bevalling is voor alle groepen vrouwen een heel belangrijk aspect. Daarnaast willen alle groepen betrokken worden bij de besluitvorming tijdens de baring, vinden ze de mogelijkheid van pijnbestrijding belangrijk (wat niet hetzelfde is als pijnbestrijding krijgen) en willen ze geen eigen bijdrage. De groep met voorkeur voor thuisbevalling heeft ook een voorkeur voor begeleiding door een verloskundige in een huiselijke sfeer en vervoer in het geval van complicaties. Deze aspecten zijn niet belangrijk voor de andere groepen.

De onderzoekers concluderen dat de keuzevrijheid in plaats van bevalling moet blijven, dat zwangere vrouwen betrokken moeten worden bij de besluitvorming en bevelen aan de mogelijkheden voor pijnbestrijding zoals lachgas binnen alle settings –ook thuis- te exploreren.