Gezondheidsbevordering voor moeders en kinderen richt zich vaak uitsluitend op vrouwen en laat de mannen buiten beschouwing. Deze studie onder 23 mannelijke studenten en medewerkers van een West-Amerikaanse universiteit onderzocht in interviews hun perspectief op hun rol in prenatale gezondheid en hun gebruik van een e-health app en verbetermogelijkheden van de app.

Hun gemiddelde leeftijd was 26 jaar en hun afkomst gevarieerd: 52% blank, 26% Spaans, 9% Aziatisch, 9% multiraciaal, en 4% zwart. Drie deelnemers hadden minstens één kind of een zwangere partner. Een beperking was dat de deelnemers hoger opgeleid waren en voldoende gezondheidsvaardigheden hadden.

Na een interview navigeerden de mannen 5-7 minuten op een tablet-computer door een prototype van de e-health app (zie www.menspregnancyplaybook.com) over o.a. groei van de baby, voeding, fysieke en emotionele veranderingen bij de ouders, financiën, voorbereiding op de bevalling en borstvoeding. Hun navigatiegedrag werd geregistreerd en geobserveerd. Daarna beoordeelden de mannen in interviews en een korte vragenlijst de inhoud van de voorlichting, het gebruiksgemak van de app en deden zij aanbevelingen.

De mannen zien vooral belemmeringen voor hun betrokkenheid in de zwangerschap in tijdgebrek, financiële belasting, en hun onduidelijke rol, bijvoorbeeld bij zwangerschapscursussen. Toch vinden ze die betrokkenheid belangrijk en denken dan vooral aan tastbare en emotionele steun. De meesten vinden de informatie in de app nuttig en interessant. Zij bevelen meer video-films, quizzen, games en andere interactieve modules aan om de inhoud te personaliseren en regelmatig gebruik te bevorderen. Ook willen ze meer mogelijkheden voor verdieping (verder lezen) en links naar betrouwbare websites.

De onderzoekers concluderen dat mannen positief zijn over dit type interventie. Hun betrokkenheid is te vergroten door meer interactieve mogelijkheden en push-berichten in de app over bijvoorbeeld financiële planning en ontwikkeling van het kindje.