Op uitnodiging van de Stichting Beroepsopleiding Lactatiekunde deelde Catherine Watson Genna, lactatiekundige in de Verenigde Staten, haar kennis met de lactatiekundigen (IBCLC) in Nederland. Als enige verloskundige zonder lactatatiekundige diploma op zak, kon ik aanwezig zijn om naar Genna te luisteren, om haar verhaal naderhand te kunnen vertellen aan andere verloskundigen. Wat heb ik veel geleerd en wat wil ik het graag delen.

Genna heeft een eigen praktijk in New York en is gespecialiseerd in begeleiding van borstvoeding bij baby’s met anatomische, genetische en neurologische aandoeningen. Sinds 2005 is zij co-researcher bij het onderzoek naar het effect van frenotomie in het  Winthrop University Medical Center in Long Island. Hierin wordt vóór en na het knippen van de tongriem  de tongmobiliteit tijdens borstvoeding in kaart gebracht met echogra?e. Naast onderzoek en eigen praktijk, geeft Genna lezingen en heeft zij diverse boeken geschreven.

Helaas is het voor de Stichting Beroepsopleiding Lactatiekunde (SBL) vooralsnog niet mogelijk om de scholingen die aangeboden worden open te stellen voor verloskundigen. De kosten en organisatie zouden van een orde zijn, die momenteel niet reëel is voor de stichting. De volgende keer dat een persoon als Catherine Watson Genna in het land is, lijkt het mij waardevol deze ook voor verloskundigen te laten spreken. Mijns inziens kan goede kennis over het geven en begeleiden van borstvoeding ons beroep verrijken en de kwaliteit van zorg verbeteren. Graag zou ik een lans willen breken voor (nog) meer aandacht voor de begeleiding van borstvoeding en het kraambed. Laten we de uitgebreide wetenschappelijke bibliotheek op het gebied van borstvoeding gebruiken, om ook daar waar nodig, verbeteringen in onze verloskundige zorg door te voeren.