Toelichting op artikel door redactie TvT:

Keer op keer verschijnen er tegenstrijdige artikelen over het verwarmen van afgekolfde moedermelk en vooral of die nu wel of niet verwarmd mag worden in de magnetron. De redactie van het Tijdschrift voor Verloskundigen vroeg aan kennisspecialist voeding en gezondheid werkzaam bij het Voedingscentrum, mevrouw ir. Joke Hammink, om een standpunt. Het standpunt van het Voedingscentrum is gebaseerd op zorgvuldig laboratoriumonderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd door Ovesen et al.

Uit dit onderzoek blijkt dat de manier van verwarmen er weinig toe doet, maar dat het gaat om de temperatuur die wordt bereikt. Die moet niet boven de 56 graden komen. Dit is 20 graden hoger dan de gewenste drinktemperatuur. Hammink benadrukt dat de magnetron een apparaat is waarmee zorgvuldig moet worden omgegaan. Er zijn risico’s voor oververhitting, maar die zij ook bij andere manieren van verwarmen niet uit te sluiten. Kortom, volgens het Voedingscentrum zijn er geen extra risico’s verbonden aan het zorgvuldig gebruik van de magnetron. Maar die zorgvuldigheid is gewenst bij alle manieren waarop moedermelk kan worden opgewarmd.

Literatuur

Ovesen L. Jacobsen J. Leth T. Reinholdt J.: The effect of microwave heating on vitamins B1 and E, and linolic and linolenic acids and immunoglobulins in human milk, Int J Food Sci and Nutr 47; (1996): 427-436.