Sebastiaan Veersema onderzocht of echografie in plaats van een röntgenfoto kan worden gebruikt om drie maanden na de behandeling te bepalen of de sterilisatie succesvol is. Het blijkt dat in 85% kan worden volstaan met een echo. Een röntgenfoto is alleen nog vereist bij vrouwen bij wie de echo geen uitsluitsel geeft of de behandeling niet goed is verlopen. Door de resultaten van dit onderzoek maken vrijwel alle klinieken in Nederland inmiddels gebruik van echografie om het succes van sterilisaties te bepalen.

Jaarlijks worden er in Nederland circa tienduizend vrouwen gesteriliseerd. Ongeveer veertig procent van deze vrouwen wordt behandeld met de zogeheten Essure-methode, waarbij via de vagina veertjes in de eileiders worden geplaatst. Polyester vezels in deze veertjes zorgen ervoor dat de eileiders dichtgroeien. Hierdoor kunnen er geen eicellen meer worden bevrucht. Wanneer de veertjes in de eileiders niet goed worden geplaatst kan een vrouw alsnog zwanger worden. Veersema onderzocht tijdens zijn promotieonderzoek vrouwen met zo’n zwangerschap als gevolg van een mislukte sterilisatie. Deze vrouwen lijken geen verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap te hebben.

Veersema onderzocht bovendien of de Essure-behandeling gebruikt kan worden bij vrouwen die een ivf-behandeling ondergaan. Bij sommige vrouwen zorgt een vloeistof uit de eileider er namelijk voor dat er zich geen bevruchte eicel in de baarmoeder kan nestelen. Veersema: Een Essure-behandeling bij deze vrouwen zorgt ervoor dat het succespercentage bij ivf-behandelingen stijgt, doordat deze vloeistof niet meer in de baarmoeder kan komen. De komende jaren wordt hiernaar verder onderzoek gedaan bij VUmc.”

Bron: VUmc