Op woensdag 15 maart verdedigt gezondheidswetenschapper Marit van der Pijl aan de Vrije Universiteit Amsterdam haar proefschrift met de titel ‘Learning from childbirth experiences: the importance of respectful care and consent during labour and birth.’

Een positieve bevallingservaring is belangrijk voor het welzijn van vrouwen, hun baby’s en hun familie. Wereldwijd is er toenemend bewustzijn over niet respectvolle zorg tijdens de bevalling, wat een negatief effect kan hebben op de bevallingservaring.

Negatieve bevallingservaringen komen vaak voor

Van der Pijl beschrijft in haar proefschrift (wachtwoord: baringervaring) hoe ze met verschillende meetmethodes  heeft onderzocht hoe vaak vrouwen in Nederland de zorg tijdens de bevalling als negatief (niet respectvol) ervaren. De resultaten laten zien dat ondanks dat de meerderheid van de vrouwen een positieve bevallingservaring heeft in Nederland, negatieve ervaringen met de zorg tijdens de bevalling vaak voorkomen.

Lees ook: Negatieve ervaringen bij de bevalling

Geen toestemming voor interventies gevraagd

Ook wordt er vaak geen toestemming gevraagd voorafgaand aan interventies tijdens de bevalling, terwijl dit een ethische en wettelijk vereiste is. Respectvolle geboortezorg heeft daarom meer aandacht nodig, om het welzijn van vrouwen, hun baby’s en hun familie te waarborgen.

De verdediging vindt plaats van 11.45 – 13.15 uur in de Aula van de Vrije Universiteit Amsterdam en is te volgen via het YouTube-kanaal van de VU.