In dit proefschrift worden de resultaten beschreven van de HAVEN-studie (Hart Afwijkingen, Vasculaire status, Erfelijkheid en Nutriënten). Dit is een case-controle familie studie waarvan de werving heeft plaats gevonden van juni 2003 tot en met januari 2010 vanuit de afdeling Gynaecologie en Verloskunde van het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum in Rotterdam.

De studies beschreven in deel I en II van het proefschrift zijn uitgevoerd in de HAVEN-studie. De studies beschreven in deel III zijn uitgevoerd in een groep van 120 gezonde controlekinderen uit deze zelfde HAVEN-studie.

Stellingen die voortkomen uit dit proefschrift:

  • Wanneer de moeder drager is van het multi-drug resistance 1 transporter 3435TT genotype en medicatie gebruikt in de periconceptionele periode, zonder de toevoeging van een foliumzuur supplement, heeft zij een 3 keer verhoogd risico op het krijgen van een kind met een aangeboren hartafwijking;
  • Een periconceptioneel maternaal voedingspatroon rijk aan vis verhoogt de biomarkers van methylering en verlaagt het risico op het krijgen van een kind met een aangeboren hartafwijking;
  • Kinderen met een hartafwijking hebben verhoogde triglyceriden, dit geldt in het bijzonder voor kinderen met een geïsoleerde hartafwijking, waarbij de waarde 40% hoger is dan van een gezond kind:
  • Kinderen met een syndromale hartafwijking vertonen verhoogde biomarkers van methylering in bloed;
  • Maternale sociale economische status, periconceptioneel roken, gebruik van foliumzuur en het geven van borstvoeding zijn geassocieerd met methylering in genen die een rol spelen bij groei en metabolisme.