Voor gezonde zwangeren die niet thuis willen bevallen, is het geboortecentrum een waardevol alternatief om de bevalling te starten onder zorg van een eerstelijns verloskundige. Wel is het belangrijk dat de vrouw niet te vroeg tijdens de bevalling naar het geboortecentrum verplaatst. Dat concludeert verloskundige Marieke Klapwijk-Hermus in haar proefschrift waarop ze op 26 september 2018 promoveerde.

In totaal onderzocht Klapwijk-Hermus de uitkomsten van ruim 3400 vrouwen die gepland in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of thuis bevielen. Tussen de eerste twee groepen vond ze geen verschillen. Ze waren even tevreden en hadden vergelijkbare  -goede- uitkomsten. De vrouwen die gepland thuis bevielen hadden de beste uitkomsten, de minste interventies en ervaarden tijdens de bevalling en het kraambed de meeste autonomie

Huiselijke omgeving

Toch ziet Klapwijk-Hermus de meerwaarde van het geboortecentrum. In zo’n centrum kunnen vrouwen bevallen in een huiselijke omgeving, met bijvoorbeeld een bevalbad, zonder medische instrumenten in het zicht en onder begeleiding van hun eigen verloskundige.

“Ook de cultuur die in zo’n centrum gericht is op stimuleren van een normaal verloop van een bevalling kan van belangrijke meerwaarde zijn. Daarnaast zijn, gezien de capaciteitsproblemen in ziekenhuizen, de geboortecentra inmiddels niet meer weg te denken. En ik zie juist nog extra kansen om de zorg nog beter te maken”, aldus Klapwijk-Hermus.

Goede timing

Ze benadrukt vooral het belang van timing bij het verplaatsen van de thuissituatie naar het geboortecentrum. “Verplaatsen vroeg in het ontsluitingsproces verhoogt de kans dat de bevallende vrouw alsnog in het ziekenhuis terecht komt. Door de verplaatsing schiet je adrenaline omhoog en dat remt de weeën en de ontsluiting. Het is dus beter om te wachten met verplaatsen totdat de ontsluiting wat verder is gevorderd”, legt ze uit.

Ze roept haar collega-verloskundigen daarom op om aandacht te besteden aan het huisbezoek zodra de bevalling begonnen is. “Een kwart van de vrouwen die aankomt in het geboortecentrum is thuis niet onderzocht. Dat moet anders. Door thuis alvast te bepalen hoe de bevalling vordert, kun je samen met de vrouw een goede beslissing maken over het moment van verplaatsen.” En vergeet de voorlichting vooraf niet, voegt ze toe. “Uiteindelijk gaat het erom dat iedere zwangere de juiste keuze maakt.”