Steeds vaker overleven kinderen kanker, waardoor nu ook het aantal zwangeren toeneemt dat in hun jeugd kanker heeft gehad. De onderzoekers deden een retrospectieve studie naar zwangerschapsuitkomsten onder 40 ex-kankerpatiënten van het Rotterdamse Sophia Kinder ziekenhuis die tussen 2000 en 2005 zijn bevallen van een eenling.

Pregnancy outcome in female childhood cancer survivors.
Lie Fong S, van den Heuvel-Eibrink MM, Eijkemans MJC, Schipper I, Hukkelhoven CWPM, Laven JSE. Human Reproduction Advance access published February 19, 2010.
Directe link naar de samenvatting in Human Reproduction

Steeds vaker overleven kinderen kanker, waardoor nu ook het aantal zwangeren toeneemt dat in hun jeugd kanker heeft gehad. De onderzoekers deden een retrospectieve studie naar zwangerschapsuitkomsten onder 40 ex-kankerpatiënten van het Rotterdamse Sophia Kinder ziekenhuis die tussen 2000 en 2005 zijn bevallen van een eenling. Deze vrouwen werden vergeleken met 9.031 controles zonder jeugdkanker uit de landelijke PRN-data door matching op pariteit, leeftijd, en maand en jaar van de bevalling. Dit is de eerste studie waarbij zwangerschapsuitkomsten van vrouwen met jeugdkanker worden vergeleken met die van een landelijke populatie. De zwangerschapsuitkomsten verschilden niet tussen beide groepen vrouwen. Echter, de ex-kankerpatiënten die waren behandeld met abdominale radiotherapie hadden vaker een post-partum bloeding (33% versus 5%, p=0,007) en bevielen vroeger (34,9 versus 39,2 weken zwangerschap, p=0,001), maar na correctie voor zwangerschapsduur was er geen verschil in geboortegewicht. Deze studie benadrukt de noodzaak voor een goede bewaking van de bevalling bij vrouwen die tijdens hun jeugd kanker hadden en daarvoor abdominale radiotherapie ondergingen. De auteurs raden deze vrouwen af om thuis te bevallen.