Hezelgrave NL, Whitty ChJM ea. Advising on travel during pregnancy. BMJ 2011;342:d2506

Op adviesvragen over reizen tijdens de zwangerschap is vaak geen eenduidig antwoord te vinden. De auteurs zochten op PubMed, Cochrane en in richtlijnen met als zoektermen onder andere ‘travel', ‘flight', ‘pregnancy'.

Zij onderscheiden: 1) Risico's van het reizen op zich. Reizen per vliegtuig verhoogt mogelijk het risico op miskraam, preterme partus en tromboembolie. 2) Problemen ten gevolge van andere/inadequate gezondheidszorg in het buitenland.
Het tweede trimester van de zwangerschap is de meest veilige periode om te reizen. Het eerste trimester heeft als zwangerschapsgerelateerde risico's miskraam en ectopische zwangerschap In het derde trimester kan een preterme partus plaatsvinden, spontaan of iatrogeen bij ernstige complicaties. De review geeft tips voor individuele risico-inschatting voorafgaand aan het reizen. 3) Specifieke risico's bij het oplopen van een infectie, vooral bij reizen in de (sub)tropen. Reizigersdiarree komt voor bij 10-60% van de reizigers. Bij zwangeren resulteert dit mogelijk in een meer ernstige vorm van uitdroging. Het reizen naar gebieden waar malaria endemisch is wordt in een Engelse richtlijn afgeraden. Malaria is geassocieerd met een verhoogd risico op onder andere miskraam, doodgeboorte en preterme partus.

Het artikel biedt naast bovenstaande nog meer informatie, overzichtelijke tabellen en bronnen voor aanvullende informatie.

Directe link naar de gratis full text versie in BMJ