A step-by-step approach to early stage cervical cancer treatment, Jonas van de Lande, 19 februari 2013, Universiteit Utrecht.

Directe link naar het volledige proefschrift op Kennispoort Verloskunde
LET OP: U moet ingelogd zijn om de PDF’s van de proefschriften te kunnen downloaden.

Baarmoederhalskanker in een vroeg stadium (diameter < 2 cm.) kan net zo effectief aangepakt worden met een minimaal invasieve ingreep als met een operatie waarbij de baarmoeder verwijderd wordt. Voordeel van de kijkoperatie is dat baarmoeder en vruchtbaarheid behouden blijven. Dat blijkt uit het proefschrift van Jonas van de Lande, die onderzoek deed bij 67 vrouwen met baarmoederhalskanker en een kinderwens.

De minimaal invasieve ingreep die sinds 2000 wordt uitgevoerd is veilig en effectief, stelt Van de Lande. In vijf jaar na de operatie werden 31 vrouwen zwanger en kwamen twintig gezonde baby’s ter wereld. Bij slechts drie vrouwen keerde de kanker terug. Dat is vergelijkbaar met andere operaties. Geen enkele vrouw overleed aan de ziekte.

Oncologisch chirurgen verwijderen bij de nieuwe methode de tumor en de baarmoederhals, maar laten de baarmoeder intact. Debaarmoedersparende operatie kan ook via een gewone buikoperatie, maar vrouwen worden daardoor meestal toch nog onvruchtbaar.