Op 30 april 2024 verschijnt ‘Baren buiten de box’ van verloskundige en onderzoeker Bahareh Goodarzi en journalist Daan Borrel. Het boek is een pleidooi om het risico op ziekte en sterfte tijdens zwangerschap en baring te verminderen door gelijkwaardige zorg.

Meer dan de helft van de barenden ervaart de zorg op enig moment als niet respectvol, grensoverschrijdend of zelfs gewelddadig. Zwangeren in een slechtere economische positie krijgen vaker een kind dat te vroeg of te klein wordt geboren dan zwangeren in een betere economische positie. De kans op sterfte bij zwangeren en baby’s is veel groter onder mensen van kleur dan onder witte mensen. Hoe kan het dat mensen die anders zijn, buiten ‘de box’ vallen, structureel slechtere zorguitkomsten hebben in een land waar de zorg voor iedereen gelijk is? En wat heeft dit alles te maken met de geschiedenis van de eendenbek en de vibrator?

Sociaal-maatschappelijke factoren zijn bepalend

Goodarzi – gepromoveerd op risicoselectie in de geboortezorg – en Borrel schetsen aan de hand van interviews met wetenschappers en beleidsmakers in de geboortezorg een confronterend beeld: niet onze genen of biologie, maar sociaal-maatschappelijk factoren, waaronder de geboortezorg zelf, zijn bepalend voor de verschillen in gezondheid tijdens zwangerschap en geboorte. Deze gesprekken zijn aangevuld met verdiepende wetenschappelijke kaders. ‘Baren buiten de box’ is een onderzoek naar ongelijkwaardige zorg tijdens de zwangerschap en baring, en biedt handvatten voor een rechtvaardige geboortezorg.

Publiekspresentatie

‘Buiten de box’ is beschikbaar vanaf 30 april 2024 en nu al te reserveren. Het is ook te koop op de publiekspresentatie op dinsdag 21 mei om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Goodarzi en Borrel gaan die avond met verschillende sprekers over dit onderwerp in gesprek. Je kunt je gratis aanmelden.