Onderzoekers van TNO, afdeling Child health, en het Amsterdam UMC onderzochten de samenwerking bij de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen rond de geboorte, zoals een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing. Deze samenwerking verloopt soms moeizaam.

Bij deze complexe zorg is goede samenwerking tussen verloskundige zorgverleners en professionals uit het sociale en kinderbeschermingsdomein cruciaal. Het doel van dit project, dat onderdeel is van het ZonMw onderzoeksprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’, was om de samenwerking te evalueren en met behulp van de resultaten en consensusbijenkomsten een ondersteunend protocol te ontwikkelen.

Nieuw samenwerkingsprotocol

Interviews met 31 zeer betrokken professionals uit de zorg, het sociale en het kinderbeschermingsdomein lieten zien dat zij de samenwerking met het ’andere domein’ vaak als moeizaam en frustrerend ervaren, en dat zij dit graag willen verbeteren. Het resultaat van het onderzoek is een nieuw samenwerkingsprotocol. Dit bevat twee draaiboeken die concreet houvast bieden aan verloskundige zorgverleners en professionals uit het sociale en kinderbeschermingsdomein die betrokken zijn bij de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen rond de geboorte.

Live online talkshow

Op dinsdag 7 maart van 16.00 tot 18.00 uur vindt een live online talkshow plaats: In gesprek over kinderbeschermingsmaatregelen rond de geboorte. Tijdens en na de uitzending kun je via de chat direct vragen stellen en discussiëren met twee onderzoekers van TNO en onderling. Aanmelden kan door een mail te sturen aan suze.jans@tno.nl of remy.vink@tno.nl Je ontvangt rond 1 maart een Zoom-link. Accreditatie: KNOV 1.5 A-punt. Deelname is gratis.