Stengel MR, Kraschnewski JL, Hwang SW et al. “What My Doctor Didn’t Tell Me”: Examining health care provider advice to overweight and obese pregnant women on gestational weight gain and physical activity.  Women’s Health Issues 2012;22:e535-e540. DOI:10.1016/j.whi.2012.09.004

Directe link naar de samenvatting van het artikel.

In 2009 stelde het Amerikaanse Institute of Medicine nieuwe richtlijnen op voor optimale gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Te grote gewichtstoename is sterk geassocieerd met postpartum gewichtsbehoud en leidt tot een verhoogde kans op overgewicht en obesitas. Het aantal zwangeren met te grote gewichtstoename neemt toe. Toch is er nog weinig bekend over counseling over optimale gewichtstoename en lichaamsbeweging door zorgverleners bij zwangere vrouwen met overgewicht of obesitas. Deze Amerikaanse studie onderzocht hoe vrouwen met overgewicht of obesitas de adviezen van zorgverleners hadden ervaren over gewichtstoename en lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap. De onderzoekers hielden semi-gestructureerde interviews met 24 vrouwen na de bevalling van hun eerste kind.

De ervaringen van de vrouwen over gewichtstoename adviezen werden samengevat in drie thema’s: 1) De geadviseerde gewichtstoename was te hoog of er werd helemaal geen advies gegeven, 2) De vrouwen zagen de zorgverleners als onbekommerd over te grote gewichtstoename, en 3) De vrouwen wensten en waardeerden advies over gewichtstoename van hun zorgverleners. Ook de ervaringen over lichaamsbeweging adviezen werden samengevat in drie thema’s: 1) De vrouwen vonden dat ze beperkt of geen advies over adequate lichaamsbeweging ontvingen, 2) De vrouwen gaven aan dat ze adviezen kregen om voorzichtig te zijn en hun lichaamsbeweging te beperken, en 3) De vrouwen vonden de kennis van de zorgverleners over geschikte intensiteit en frequentie van lichaamsbeweging beperkt.

De auteurs suggereren dat zorgverleners onvoldoende en vaak ongeschikte adviezen geven over gewichtstoename en lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar in ieder geval zijn voor goede adviezen kennis over de BMI en hoeveelheid lichaamsbeweging voor de zwangerschap nodig. De onderzoekers bevelen aan om interventies te ontwikkelen waarmee zwangere vrouwen met overgewicht of obesitas gesteund kunnen worden in een gezonde gewichtstoename en voldoende lichaamsbeweging.