De missie van het lectoraat Midwifery Science van de Academie Verloskunde Maastricht (AVM) is: Vormgeven en uitvoeren van interdisciplinaire projecten en onderzoek in samenwerking met relevante organisaties op het gebied van de geboortezorg, verloskundige zorgverleners, overige professionals en (aanstaande) ouders ter bevordering van fysiologische zwangerschap en geboorte met als doel een gezonde start van een nieuw leven voor kinderen en hun ouders.

Het lectoraat bestaat uit: lector Marianne Nieuwenhuijze, prof. Raymond de Vries, en onderzoekers Marlein Ausems, Luc Budé, Franka Cadee, Darie Daemers, Tamar van Haaren, Isabel van Helmond, Marijke Hendrix, Irene Korstjens, Evelien van Limbeek, Astrid Merkx, Joyce Molenaar, Anneke Pouwels, Suzanne Thompson, Maaike Vogels, en Bert Zeegers.

De projecten en het onderzoek zijn gericht op goed onderbouwde innovaties voor de geboortezorg en het ‘bevorderen van healthy families’ (‘gezonde gezinnen’). Het lectoraat ontwikkelt vooruitstrevende projecten samen met cliënten en professionals. Het wil daarmee de gezondheid van moeder en kind bij de start van het leven bevorderen en fysiologische processen rondom zwangerschap en geboorte ondersteunen.

De periode rondom de zwangerschap biedt kansen voor gezondheidbevordering van de huidige generatie, met positieve effecten voor toekomstige generaties. Cliëntparticipatie en dialooggestuurde zorg staan centraal; digitale mogelijkheden zijn daarbij een belangrijke ondersteuning. Het onderzoek en de projecten binnen het lectoraat sluiten aan op het Zuyd zwaartepunt Innovatieve Zorg en Technologie, waaronder het evidence-based handelen.