Lifestyle Interventions for Obese Women Before and During Pregnancy. The Effect on Pregnancy Outcomes. Anneloes Ruifrok, 20 mei 2014, Universiteit van Amsterdam
Directe link naar de samenvatting van het proefschrift op Kennispoort Verloskunde
LET OP: U moet ingelogd zijn om de PDF’s van de proefschriften te kunnen downloaden.

Anneloes Ruifrok onderzocht de impact van interventies gericht op reductie van gewicht en gewichtstoename voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap. Ook analyseert zij de aan overgewicht gerelateerde directe en indirecte kosten voor de samenleving. Uit haar proefschrift blijkt dat het handhaven van lichamelijke activiteit bij overgewicht de algehele gezondheid verhoogt. Ook vermindert het de kans op pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes en inleiding van de bevalling.

Opvallend is verder dat vrouwen met obesitas of overgewicht een verhoogd risico lopen op ziekteverzuim in het jaar voor de zwangerschap en tijdens de zwangerschap. Interventies voor gewichtsverlies voor de zwangerschap of het beperken van gewichtstoename tijdens de zwangerschap kunnen daarmee effectief zijn in het verminderen van ziekteverzuim. Ook dat maakt het belangrijk om zwaarlijvige zwangeren goed te informeren over en te ondersteunen bij het ontplooien van geregelde lichamelijke activiteit.