Intrauterine insemination: Fine-tuning a treatment, Inge Custers, 9 april 2013, Universiteit van Amsterdam

Directe link naar het volledige proefschrift op Kennispoort Verloskunde
LET OP: U moet ingelogd zijn om de PDF’s van de proefschriften te kunnen downloaden.

De kans op een zwangerschap na een intra-uteriene inseminatie (IUI) neemt met vijftig procent toe als de vrouw na het inbrengen van het zaad vijftien minuten blijft liggen. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Inge Custers.

Uit een andere studie bleek dat een afwachtend beleid de kans op zwangerschap op lange termijn niet verkleint bij koppels met onverklaarde verminderde vruchtbaarheid met een kans op spontane zwangerschap van dertig tot veertig procent. Het leidt wel tot minder vruchtbaarheidsbehandelingen. Tevens werd bij stellen die IUI ondergingen, gekeken naar redenen om de behandeling voortijdig te staken, voordat de vrouw zwanger was. Dat bleek het geval bij 28 procent van de koppels, van wie meer dan de helft op eigen initiatief de behandeling afbrak. Een berekening achteraf van de kans op zwangerschap na IUI liet een iets kleinere kans zien voor koppels die stopten dan voor degenen die doorgingen. Dit verschil was klinisch weinig relevant.

Uit een andere studie van de promovenda blijkt dat een afwachtend beleid de kans op zwangerschap op lange termijn niet verkleint bij koppels met onverklaarde verminderde vruchtbaarheid met een kans op spontane zwangerschap van dertig tot veertig procent. Het leidt wel tot minder vruchtbaarheidsbehandelingen.

Het volledige proefschrift kan worden gedownload op Kennispoort Verloskunde.