In het proefschrift van Mieke ten Eikelder wordt een vergelijking gemaakt tussen het inleiden van zwangere vrouwen met farmaceutische middelen en mechanische middelen voor vrouwen met een onrijpe cervix. Soms is het namelijk noodzakelijk om een vrouw in te leiden voor de uitgerekende datum omdat er een ernstige verandering heeft plaatsgevonden in de conditie van de moeder, het kind, of beiden.

Zowel de Foley katheter als orale misoprostol moeten worden beschouwd als eerste keus voor het inleiden van de bevalling bij vrouwen met een onrijpe cervix. De Foley katheter wordt voorgesteld om te gebruiken als middel van eerste keus bij vrouwen waarbij een zwangerschap met een normaal of laag risico ingeleid moet worden. Orale en/of vaginale misoprostol kan worden gebruikt voor vrouwen met een hoog risico. Ook kwam naar voren dat de kosten voor de beide methoden vergelijkbaar zijn, wat betekent dat er directe aanleiding is om daar onderscheid in te maken in het gebruik ervan. Bij vrouwen met een laag risico zou de Foley katheter een goedkoper alternatief kunnen zijn.

Het doel van het proefschrift was om het gebruik van de Foley katheter te vergelijken met misoprostol voor het inleiden van de bevalling bij vrouwen met een voldragen zwangerschap en een onrijpe cervix. Uit de studies blijkt dat bij vrouwen met een voldragen zwangerschap en een onrijpe cervix het inleiden van de bevalling met orale misoprostol even veilig is als het inleiden met een Foley katheter.

De onderzoeker noemt dat grotere studies nodig zijn om het veiligheidsprofiel van een Foley katheter in vergelijking met afzonderlijke dosering en toedieningswegen van misoprostol te onderzoeken.

Zie ook:
https://www.amc.nl/web/Het-AMC/Agenda/Overzicht/Evenementen-overzicht/Promotie-Bevalling-veilig-in-te-leiden-met-katheter.htm