Het proefschrift van Yvonne Fontein-Kuipers gaat over een succesvolle interventie om maternale stress te verminderen. De interventie WazzUp Mama?! is een op-maat website voor zwangere vrouwen waar zij voor zichzelf in kaart kunnen brengen of ze emotioneel goed in hun vel zitten en of er predisponerende factoren zijn die hen uit balans zouden kunnen brengen.

Per jaar hebben 1 op de 4/5 zwangere vrouwen (ongeveer 35.000 in totaal) last van psychische en emotionele klachten tijdens de zwangerschap (maternale distress). Dit leidt tot meer kans op angst voor de bevalling, een postnatale depressie of ernstige langdurige psychische klachten.

Bij het kind kan een laag geboortegewicht ontstaan en ontwikkelings- en gedragsproblemen op latere leeftijd. Ter preventie en vermindering van maternale distress is de website ontwikkeld met praktische tips waar zwangere vrouwen kunnen onderzoeken of ze goed in hun vel zitten en welke factoren ze uit balans brengen.

Naast de site biedt de interventie ook instructies voor verloskundigen om de juiste ondersteuning te bieden tijdens de zwangerschap. Het proefschrift laat zien dat vrouwen die WazzUp Mama als interventie kregen emotioneel veel beter in hun vel zaten dan vrouwen die het niet gebruikten.

Lezen van artikel kan via:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.12500/abstract