Een aanstaande moeder die tobt met depressieve symptomen heeft een verhoogd risico op een huilbaby. Dat is u ongetwijfeld bekend. Wellicht nieuw voor u is, dat ook depressieve aanstaande vaders een verhoogd risico op een huilbaby hebben.

Paternal Depressive Symptoms During Pregnancy Are Related to Excessive Infant Crying
Mijke P. Van den Berg MP, Van der Ende J, Crijnen AAM, Jaddoe VWV, Moll HA, Mackenbach JP, Hofman A, Hengeveld MW, Tiemeier H en. Verhulst FC
Pediatrics 2009;124;e96-e103
Directe link naar het artikel in Pediatrics

Een aanstaande moeder die tobt met depressieve symptomen heeft een verhoogd risico op een huilbaby. Dat is u ongetwijfeld bekend. Wellicht nieuw voor u is, dat ook depressieve aanstaande vaders een verhoogd risico op een huilbaby hebben. Als mogelijke oorzaken wordt gedacht aan genetische factoren, omgevingsinvloeden van contact met een aanhoudend depressieve vader of indirecte contextuele invloeden zoals spanningen in de relatie. Voor u als zorgverlener weer even aandacht voor het feit dat niet alleen de aanstaande moeder zo comfortabel mogelijk op die roze wolk vertoeft, maar dat ze daar het prettigst zit samen met haar partner.