Majanka Boddé, Carien Baas, Renske Gardenbroek en Simone van der Geest, hebben in het kader van hun afstudeer­onderzoek aan de Verloskunde Academie Groningen een consu­­men­tenfolder ontwikkeld over bekkenbodemtraining.

     Majanka Boddé, Carien Baas, Renske Gardenbroek en Simone van der Geest, hebben in het kader van hun afstudeer­onderzoek aan de Verloskunde Academie Groningen een consu­­men­tenfolder ontwikkeld over bekkenbodemtraining. Opdrachtgever was Ine Berkelmans van de Verloskundige Stadspraktijk in Groningen. Deze verloskundigenpraktijk wil op termijn een hele reeks consumen­tenfolders over verlos­kundige thema’s ontwikkelen, die ook door collega’s besteld kunnen worden.

Als basis voor de folder, verrichtten de studenten grondig literatuuronderzoek naar de behandeling van ongewild urineverlies tijdens en na de zwangerschap. Momenteel is er in de Neder­landse eerste­lijns verloskundige zorg geen eenduidig beleid op dit gebied. Volgens het onderzoek blijkt een intensieve training effectief te zijn ter preventie en als therapie bij urine-incontinentie tijdens de graviditeit en tot zes maanden post partum. Een objectieve conclusie over het effect op langere termijn is, op basis van deze studie, niet mogelijk. Collega’s die de folder willen bestellen kunnen mailen naar: Ine Berkelmans (p.g.j.berkelmans@vsp.umcg.nl).

De volledige afstudeerscriptie is te vinden in de onderzoeksdatabase van Kennispoort Verloskunde. Ga naar het onderdeel ‘onderzoeken‘ en zoek op trefwoord ‘bekkenbodem’.