Deze prospectieve cohortstudie onder 177 primipara vrouwen twaalf maanden postpartum onderzocht de prevalentie van coïtale incontinentie en andere vaginale problematiek en de relatie hiervan met spierspanning in de vagina en kracht en uithoudingsvermogen van de bekkenbodemspieren. De onderzoekers gebruikten gevalideerde vragenlijsten (ICIQ-FLUTSsex en ICIQ-VS) ter inventarisatie van coïtale incontinentie, de mate van klachten, vaginale problematiek en seksuele aspecten in de afgelopen vier weken. Zij deden daarnaast dossieronderzoek en  metingen van de bekkenbodemspanning in rust en bij inspanning met een vaginale ballon met drukmeter.

Een jaar na de geboorte heeft 93,8% van de vrouwen weer gemeenschap (166/177). Incontinentie tijdens de geslachtsgemeenschap komt weinig voor (1,2%). Wel heeft 34,5% een of meer vaginale problemen die van invloed zijn op het seksleven. De meest voorkomende vaginale problemen zijn: “vagina voelt droog” (41,2%), “vagina voelt pijnlijk” (26%), en “vagina voelt verslapt” (26%). Vrouwen lijken zich echter niet veel zorgen te maken over het negatieve effect op hun seksleven. Op een schaal van 1 tot 10 geven zij de zorg hierover een 1.4 (SD 2.5).

Vrouwen die borstvoeding geven hebben vaker een droog of pijnlijk gevoel aan hun vagina vergeleken met vrouwen die geen borstvoeding geven. Een lagere spierspanning van de vagina komt voor bij vrouwen die het gevoel hebben dat hun vagina verslapt is. Ook hebben deze vrouwen minder kracht en minder uithoudingsvermogen in hun bekkenbodemspieren vergeleken met vrouwen zonder deze problematiek. Vaginale problematiek komt een jaar post partum regelmatig voor, voorlichting en advies door hulpverleners hierover lijkt zinvol.