McEvoy CT, Schilling D, Clay N et al. Vitamine C supplementation for pregnant smoking women and pulmonary function in their newborn infants. JAMA 2014;2074-2082. DOI:10.1001/jama.2014.5217
Directe link naar de samenvatting van het artikel.

Kinderen van rokende moeders hebben een slechtere longfunctie en vaker astma. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C suppletie aan zwangere apen negatieve effecten van roken op het nageslacht kan verkleinen. Wetenschappers in Amerika hebben daarom gerandomiseerd dubbelblind onderzoek gedaan. Tussen 2007 en 2011 zijn 159 zwangeren geworven. De interventiegroep (n=76) kreeg vanaf tenminste tweeëntwintig weken zwangerschap 500 mg vitamine C per dag tot aan de bevalling. De controlegroep (n=83) kreeg een placebo. Daarnaast zijn gegevens verzameld van een referentiegroep niet-rokende vrouwen (n=76).

De uitkomstmaat was de longfunctie van de baby’s uitgedrukt in piek ow en compliantie. Deze werd gemeten middels een non-invasieve test met behulp van een masker tijdens de slaap binnen drie dagen en een jaar na de geboorte. De longfunctie vlak na de geboorte is namelijk sterk gecorreleerd aan de longfunctie op latere kinderleeftijd. Daarnaast is ook gekeken naar het voorkomen van een piepende ademhaling in het eerste levensjaar.

Kinderen uit de vitaminegroep hebben een signi cant betere longfunctie bij drie dagen. Een jaar later is dit verschil niet meer signi cant. Kinderen uit de vitaminegroep hebben signi cant minder vaak een piepende ademhaling in hun eerste levensjaar: 21% versus 40%, RR: 0.56; 033-0.95. Nadelige effecten van vitamine C zijn niet waargenomen. De onderzoekers concluderen dat vitamine C suppletie voor rokende zwangere vrouwen een eenvoudige en veilige interventie is die kan helpen om de longfunctie bij de kinderen te verbeteren en om respiratoire morbiditeit te verminderen.