Ieder kwartaal brengen we een nieuwe prikkelende stelling op de website van Kennispoort Verloskunde. Zelden ben ik zo nieuwsgierig geweest naar de uitkomst van de stemming als deze keer.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Ieder kwartaal brengen we een nieuwe prikkelende stelling op de website van Kennispoort Verloskunde. Zelden ben ik zo nieuwsgierig geweest naar de uitkomst van de stemming als deze keer. De nieuwe stelling luidt: “Als ik zie dat een collega niet goed functioneert en daarmee haar cliënten mogelijkerwijs in gevaar brengt, dan maak ik dit bespreekbaar.”

De stelling is geponeerd naar aanleiding van een artikel dat redactielid Brigitte Tebbe tegenkwam in Medisch Contact  van september 2009 met de titel “Oordelen over een collega” (zie ook www.artsenvannu.nl). In het artikel werd de uitslag van een poll onder 818 artsen gegeven. Ook hier was de vraag of artsen hun collega’s de maat durven te nemen, als ze zien dat een collega onjuist handelt. Wat blijkt: (slechts) 2 procent zwijgt in alle talen als een collega onjuist handelt. Ruim de helft van de artsen zegt er wel iets van.

In het artikel neemt huisarts en NHG-supervisor André Haverkort het disfunctioneren van een veelbesproken neuroloog uit Twents als voorbeeld: “Als alle feiten uit verschillende hoeken op een rijtje staan, constateer je: wat stom dat we niet eerder hebben ingegrepen. Maar hoe goed ben je in staat het werk van een collega te beoordelen? En hoe kun je het moment scherpstellen: dít gaat echt over de grens.” Interessante dillemma’s, ook voor verloskundigen. Rest de vraag: Hoe reageert u in een dergelijke situatie? We ontvangen graag uw stem op de homepage van Kennispoort Verloskunde.

Paul Heere
Hoofredacteur Kennispoort Verloskunde