Barbour RS, Macleod M, Mires G et al. Uptake of folic acid supplements before and during pregnancy: focus group analysis of women’s views and experiences. J Hum Nutr Diet 2012;25:140-147
Directe link naar de samenvatting

Te weinig vrouwen slikken foliumzuur gedurende de aanbevolen periode van vier weken voor de conceptie tot twaalf weken zwangerschap. Deze studie uit Schotland onderzocht de motivering van vrouwen om wel of geen foliumzuur te slikken met een vragenlijst en focusgroepen. Van de 292 uitgenodigde vrouwen vulden 211 vrouwen (70%) de vragenlijst in. Van hen had 31% foliumzuur geslikt gedurende de aanbevolen periode, 56% alleen tijdens de zwangerschap en 12% helemaal niet. Adequaat foliumzuurgebruik had verband met oudere leeftijd, hogere opleiding, wonen in een niet-achtergestelde buurt, een partner hebben, en zwanger zijn van eerste kind.

De 24 vrouwen die deelnamen aan totaal acht focusgroepen waren drie tot zestig weken postpartum. Deelnemers noemden als redenen voor beperkt foliumzuurgebruik: ochtendmisselijkheid, druk leven, andere prioriteiten en slecht geheugen. Velen hadden zelf of via vrienden en familie ervaring met goede zwangerschapsuitkomsten zonder foliumzuurgebruik en bleken sceptisch over de preventieve werking van foliumzuur. Enkele vrouwen dachten dat ze maar een kleine kans hadden op neurale buisdefecten, omdat die niet in de familie voorkwamen. Ook doordat het aantal neurale buisdefecten afneemt, schatten vrouwen de kans erop als klein waardoor zij de aanbevelingen van de overheid omtrent foliumzuur minder aanvaarden.

De conclusie was dat er op een meer effectieve manier gecommuniceerd moet worden over de potentiële voordelen van foliumzuurgebruik, het belang van dagelijks gebruik van foliumzuur, de ernst van neurale buisdefecten en de bewezen effectiviteit van foliumzuur.