Het is een uitdaging om steeds opnieuw interessante buitenlandse sprekers te vinden voor de Kennispoort conferentie. Ook dit jaar is dat weer gelukt met de bijdrage van Dr. Mechthild Gross, een Duitse verloskundige met ruime onderzoekservaring binnen de verloskunde.Kennismaking met Dr. Mechthild Gross

Het is een uitdaging om steeds opnieuw interessante buitenlandse sprekers te vinden voor de Kennispoort conferentie. Ook dit jaar is dat weer gelukt met de bijdrage van Dr. Mechthild Gross, een Duitse verloskundige met ruime onderzoekservaring binnen de verloskunde. Na haar opleiding tot verloskundige heeft zij psychologie gestudeerd en is zij gepromoveerd. Momenteel werkt zij als onderzoeker en verloskundige bij de Hannover Medizinische Hochschule, waar zij naast haar onderzoek één dag per week werkt op de verloskamer. Een dag waaraan zij veel waarde hecht: juist de nauwe verbinding met de praktijk geeft onderzoek een belangrijke meerwaarde.

Mechthild Gross heeft veel onderzoek gedaan naar de normale baring. Boeiend onderzoek naar de start van de baring en het verloop van het ontsluitingstijdperk. Haar onderzoeksresultaten zijn bijvoorbeeld gebruikt voor de KNOV standaard ‘Niet-vorderende ontsluiting’. Zij combineert haar enthousiasme voor onderzoek met een warm hart voor barende vrouwen en hun behoeften. Binnen haar onderzoek is er steeds aandacht voor de ervaringen van vrouwen: Hoe herkennen zij het begin van de baring? Hoe beleven zij pijn bij de baring? Welke factoren zijn van invloed op het verloop van de ontsluiting?

Als spreker op Kennispoort 2007 zal zij haar visie neerzetten over de normale baring als onderzoeksterrein. Ook neemt zij deel aan de workshop ‘Normal birth. What’s the question?’ waarin verkend wordt wat belangrijke onderzoeksvragen zijn rondom de normale baring.