Veel vrouwen ervaren na de bevalling veranderingen in hun seksuele gezondheid, wat invloed heeft op hun welzijn. Toch wordt dit onderwerp vaak niet besproken. Als verloskundige kun je een belangrijke rol spelen door seksuele gezondheid na de bevalling actief ter sprake te brengen.

Na de bevalling ervaren veel vrouwen een verandering in de seksuele gezondheid. Problemen in de seksuele gezondheid beïnvloeden het algemene welzijn en de algemene gezondheid. Daarnaast kunnen seksuele gezondheidsproblemen een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven.

Weinig bekend over seksuele problemen na de bevalling in Nederland

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op het ontwikkelen van seksuele problemen na de bevalling, zoals een eerste bevalling, verminderde seksuele activiteit, depressie, ontevredenheid met de relatie en het geven van borstvoeding. Er was echter nog weinig onderzoek gedaan naar hoe vaak seksuele problemen na de bevalling voorkomen bij Nederlandse vrouwen en welke factoren daarbij een rol spelen. Ook was er nog weinig bekend over hoe vaak Nederlandse geboortezorgverleners deze problemen aankaarten.

Online vragenlijst

Onderzoekers zetten een online vragenlijst uit die door 641 vrouwen in Nederland werd beantwoord1 Door het verzamelen van data via een online vragenlijst zou er een overschatting kunnen zijn van het percentage vrouwen met seksuele veranderingen na de bevalling. . De vragenlijst bevatte vragen over de seksuele gezondheid, waarbij onderscheid gemaakt werd tussen seksuele dysfunctie, gemeten met de ‘Female Sexual Function Index (FSFI)’ en seksuele ‘distress’, gemeten met de ‘Female Sexual Distress Scale (FSDS)’2 De FSFI en de FSDS zijn niet specifiek gevalideerd voor vrouwen in de periode na de bevalling. . Verder brachten de onderzoekers verschillende maternale, obstetrische, medische en psychologische factoren in kaart. Ook vroegen zij naar de bevalervaring, de tevredenheid over de relatie en de behoefte aan meer informatie over seksuele gezondheid na de bevalling.

Bijna alle vrouwen ervaren veranderingen in de seksuele gezondheid na de bevalling

Bijna alle vrouwen (88%) die deelnamen aan de studie ervoeren veranderingen in de seksuele gezondheid na de bevalling. Dit konden zowel positieve als negatieve veranderingen zijn. Seksuele dysfunctie werd door 44% gerapporteerd en seksuele distress door 52%. De twee meest voorkomende veranderingen waren minder frequente seksuele activiteit (76%) en minder seksuele interesse (71%). Door 28% werd daarnaast een verminderd gevoel van opgewondenheid gerapporteerd en een zelfde percentage ervoer pijn. Sommige vrouwen (5%) ervoeren juist positieve veranderingen, zoals een verhoogd libido en het gemakkelijker bereiken van een orgasme.

Seksuele dysfunctie en distress kwamen significant vaker voor bij vrouwen met een negatieve seksuele ervaring in de voorgeschiedenis, bij vrouwen met perineumschade die gehecht moest worden en bij vrouwen die lager scoorden op tevredenheid over hun relatie. Deze seksuele problemen kwamen juist minder voor bij vrouwen met obesitas en vrouwen met een positieve bevalervaring.

Nieuwe hoogleraar verloskunde Thomas van den Akker: “Vrouwen hebben ook nog een leven na de bevalling

Behoefte aan informatie van de verloskundige

Opvallend was dat driekwart (76%) van de vrouwen geen informatie van hun geboortezorgverlener had gekregen over seksuele gezondheid na de bevalling, terwijl bijna de helft (46%) van de vrouwen behoefte had aan meer informatie over het onderwerp. Vrouwen met een positieve bevalervaring rapporteerden minder behoefte aan informatie. De meeste vrouwen (82%) vonden hun verloskundige de beste persoon om hen van deze informatie te voorzien. De meeste vrouwen (56%) hadden hier behoefte aan vanaf zes weken postpartum of later. Het één of twee keer ter sprake brengen van het onderwerp was voldoende voor de meeste vrouwen.

In vervolgonderzoek zal verder worden onderzocht worden aan welke informatie vrouwen specifiek behoefte hebben en hoe de nacontrole verder vormgegeven kan worden.

Wat betekent dit voor jou?
Het zou goed zijn om de seksuele gezondheid na de bevalling bij de nacontrole te bespreken. Aangezien veel vrouwen daar behoefte aan hebben, kan dit de waarde van de nacontrole als een belangrijk moment in de zorg na de bevalling onderstrepen. Het is belangrijk om vrouwen voor te bereiden op eventuele moeilijkheden op seksueel gebied na de bevalling, en om hen naar de juiste zorg (zoals een psycholoog of een bekkenfysiotherapeut) te verwijzen als ze problemen ervaren. Een informatieve – weliswaar Engelstalige – website over seksuele veranderingen na de bevalling is PostBabyHankyPanky. Hier vind je korte video’s over diverse onderwerpen rondom seksuele issues en de relatie met de partner na de bevalling. Deze website kan eventueel een uitgangspunt zijn om het gesprek met de cliënt aan te gaan.