Zorgverleners positief over fototherapie thuis voor pasgeborenen met geelzucht
Neonatale hyperbilirubinemie zorgt vaak voor ziekenhuisopnames in de eerste week na de geboorte. Uit een recent onderzoek blijkt dat fototherapie ook thuis veilig kan worden gegeven. Nederlandse zorgverleners staan daar positief tegenover, maar er moet ook nog wat verbeteren.
Baby’s die geelzien na de geboorte en daarvoor fototherapie moeten krijgen, worden meestal hiervoor in het ziekenhuis opgenomen. Een systematische review uit 2022 heeft aangetoond dat fototherapie aan pasgeboren met geelzucht ook thuis veilig en effectief kan worden gegeven. Sommige Nederlandse ziekenhuizen bieden deze thuisbehandeling al aan. De onderzoekers van de TREAT jaundice@home studie onderzochten de mogelijkheden en eventuele belemmeringen voor verdere uitbreiding van fototherapie thuis.
Vragenlijst verspreid
In 2023 is een vragenlijst verspreid onder kinderartsen, eerstelijnsverloskundigen en kraamverzorgenden in Nederland met als doel om hun opvattingen en behoeften met betrekking tot fototherapie thuis voor pasgeborenen met geelzucht te inventariseren. Zowel zorgverleners met ervaring met fototherapie thuis als zorgverleners zonder ervaring werden benaderd. De vragenlijst bestond uit 82 vragen over ervaring, interesse, kennis, samenwerking, logistiek en indicaties en contra-indicaties voor de behandeling thuis.
Meerdere voordelen van fototherapie thuis
In totaal hebben 16 kinderartsen, 90 eerstelijns verloskundigen en 514 kraamverzorgenden de vragenlijst ingevuld. Van deze groep had 13,7% ervaring met fototherapie thuis. Fototherapie thuis werd over het algemeen positief ervaren. De kinderartsen en eerstelijnsverloskundigen zagen meerdere voordelen van fototherapie thuis, zoals verminderde reistijd en de mogelijkheid om thuis te zijn met de pasgeborene omdat er geen ziekenhuisopname nodig is, meer rust in de kraamweek en minder druk op de ziekenhuiscapaciteit. Kraamverzorgenden gaven daarnaast nog aan dat minder stress, betere hechting en een grotere kans op succesvolle borstvoeding voordelen kunnen zijn.
Uitdagingen bij implementatie van fototherapie thuis
Naast de voordelen kwamen ook enkele uitdagingen naar voren bij implementatie van fototherapie thuis. Er bleek behoefte aan meer kennis en informatie, evenals aan duidelijke richtlijnen. Wat betreft de coördinatie en samenwerking was er behoefte aan heldere afspraken over verantwoordelijkheden en communicatie. Tot slot waren er zorgen over de financiële vergoeding. Verloskundigen gaven aan dat zij meer verantwoordelijkheid krijgen en verwachtten dat fototherapie thuis hen extra tijd kost. Ze gaven aan een financiële vergoeding te verwachten wanneer fototherapie thuis wordt geïmplementeerd.
Fototherapie thuis goed ontvangen
Concluderend wordt fototherapie thuis goed ontvangen door de zorgverleners die deelnamen aan dit onderzoek. Zorgverleners met ervaring waren tevreden over fototherapie thuis en de implementatie. De zorgverleners zonder ervaring gaven aan open te staan voor de implementatie ervan en erkennen de voordelen van deze behandeling. Het aanpakken van de vastgestelde uitdagingen is belangrijk voordat fototherapie thuis op grotere schaal kan worden geïmplementeerd.
Uit onderzoek bleek al dat fototherapie thuis een veilige en effectieve behandeling is. Nu ook naar voren komt dat zowel kinderartsen, eerstelijnsverloskundigen en kraamverzorgenden hier positief tegenover staan is het goed om binnen jouw verloskundig samenwerkingsverband dit onderwerp op de agenda te zetten om implementatie van fototherapie thuis te bespreken. Op dit moment zijn er nog een aantal uitdagingen bij de bredere implementatie, waaronder de behoefte aan kennis en richtlijnen, duidelijkheid over coördinatie- en samenwerking en de financiële vergoeding.
Pediatric Research 2024; DEC 13