Vrouwen met ‘lichte’ buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen het beste afwachten. De standaardbehandeling met het medicijn methotrexaat dat de zwangerschap afbreekt, biedt geen voordelen. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Van Mello naar de behandeling van buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Circa 1 op de 100 zwangerschappen is buitenbaarmoederlijk; zo’n buitenbaarmoederlijke zwangerschap manifesteert zich in verschillende gradaties. Bij ernstige gevallen wordt besloten tot een operatie (zie hierboven bij de promotie van Femke Mol), in lichtere gevallen was het gebruikelijk om te behandelen met methotrexaat, een middel met forse kans op bijwerkingen. Simpelweg afwachten bij de groep vrouwen met een niet-ernstige buitenbaarmoederlijke zwangerschap geeft dus dezelfde uitkomst als een behandeling met het medicijn: de zwangerschap verdwijnt spontaan.

Op deze website kunt u de samenvatting van het proefschrift downloaden. De meest complete versie van deze thesis vindt u hier: http://dare.uva.nl/record/456477.