Op vrijdag 28 juni verdedigt Joep Kortekaas zijn proefschrift in Nijmegen. Kortekaas focust in dit proefschrift op risico’s en beleid bij ongecompliceerde zwangerschappen met een zwangerschapsduur van 41 weken. Er blijkt geen verschil in risico op ongunstige zwangerschapsuitkomsten voor vrouwen die een herhaalde overtijd bevalling (gelijk of meer dan 42 weken) hebben, en vrouwen die alleen de tweede keer overtijd bevallen.

Vrouwen met een leeftijd van minimaal 40 jaar hebben een hoger risico op ongunstige zwangerschapsuitkomsten dan vrouwen tussen 18-39 jaar. Indien er sprake is van overlijden van het kind tijdens zwangerschappen van minimaal 41 weken, zijn asfyxie (zuurstoftekort) en placentaproblematiek de meest relevante oorzaken.

Er is geen standaard beleid in Nederland voor vrouwen met een zwangerschapsduur tussen 41 en 42 weken. In de INDEXtrial, waarbij 1800 vrouwen werden geloot tussen inleiding bij 41.0 en afwachten tot 42.0 weken zwangerschap, bleek dat er weliswaar minder ongunstige uitkomsten waren wanneer er sprake was van inleiding (1,7%), maar dat ernstige uitkomsten zelden voorkwamen in beide groepen.

De verdediging van het proefschrift van Kortekaas is op vrijdag 28 juni 2019 om 10.30 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen (Comeniuslaan 2)

Kortekaas (1985) behaalde in 2010 zijn artsendiploma aan het Radboudumc. Het genoemde onderzoek voerde hij uit vanuit het NVOG Consortium 2.0, binnen het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) bij de afdeling Gynaecologie en Verloskunde van het Radboudumc. Recent startte hij het laatste jaar van zijn opleiding tot gynaecoloog.