Watchful Attendance

De nieuwe term voor zorg tijdens de baring.

Aanleiding
De Nederlandse Hoogleraar Verloskundige Wetenschap Ank de Jonge heeft op het Kennispoort Verloskunde Academiecongres van 7 februari 2020 een prijsvraag uitgeroepen om een nieuwe term te bedenken voor zorg tijdens de baring. Uit meer dan vijftig inzendingen is uiteindelijk de term Watchful Attendance (WA) gekozen.

Waarom een nieuwe term?
De Jonge stelt dat tijd één van de belangrijkste instrumenten van de uitrusting van een verloskundige is. Zij vindt dat tijd in de verloskunde een naam nodig heeft, zodat het bestaat en kan worden gemeten en geëvalueerd.

Hoe te gebruiken?
De wens van De Jonge is om deze ‘onzichtbare’ zorg vol in het licht te zetten door er een naam aan te geven zodat die ook door zorgverleners in de praktijk gebruikt kan worden.

Meer weten?
In de videoregistratie van de lezing van Ank de Jonge legt zij uit waarom het zo belangrijk is om het ‘instrument’ tijd niet te verwaarlozen. In de podcast maakt zij de term bekend, de namen van de winnaars van de prijsvraag en onderstreept zij nogmaals het belang van de nieuwe term.

Duo
De bedenkers van de nieuwe term zijn Marianne Prins, docent verloskunde van de AVAG en Beata Franso, onderzoeksassistent van de afdeling Midwifery Science AmsterdamUMC!

Beluister hier de podcast
Bekijk hier de registratie van het congres
Bekijk hier de presentatie