Georganiseerd door

Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear of Childbirth (MBCP – FoC) Teacher Training

Toename van angst en stress onder zwangere vrouwen in Nederland vraagt een nieuwe aanpak van de verloskundige zorg. Uit  recent wetenschappelijk onderzoek naar angst voor de bevalling blijkt dat ruim een-derde van de zwangere vrouwen in Nederland bovenmatige angst en stress voor de bevalling en het moederschap ervaart. Deze angst en stress kunnen vergaande negatieve consequenties voor haarzelf en haar kind hebben, zoals voor de moeder: problematische bevalling, verzoek voor onnodige interventies tijdens zwangerschap en bevalling, postpartum depressie, trauma; en voor de baby: vroeggeboorte, groeiachterstand, verstoorde ontwikkeling van het brein, cognitief-emotionele problemen. Maar ook de relatie van de nieuwe ouders met hun kind en elkaar lijdt onder deze angst en stress. Onderzoek naar de effecten van Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear of Childbirth (MBCP-FoC) laat zien dat dit programma potentieel effectief is in reductie van angst en stress.

Het doel van deze opleiding is om verloskundigen op te leiden als MBCP-FoC trainer. Met deze opleiding kan de  begeleiding van angst en stress  in de verloskundige praktijk worden geprofessionaliseerd. De opleiding wordt gegeven door ervaren mindfulness en MBCP teacher trainers, en internationaal bekende experts op het gebied van angst en stress.

Het MBCP-programma zelf, ontwikkeld in de Verenigde Staten door Nancy Bardacke,is een formele aanpassing van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR, Jon Kabat-Zinn) en is bedoeld voor de zwangere vrouwen en hun partners. MBCP integreert talrijke meditaties met de kennis van psycho-biologische processen in de zwangerschap, geboorte, borstvoeding, postpartum periode, natuurlijk ouderschap en de psycho-biologische behoeften van het pasgeboren kind. Daarnaast is er veel aandacht voor een scala van geest-lichaam coping strategieën om met baringspijn en andere ongemakken om te kunnen gaan.

Het  MBCP- FoC programma is specifiek voor zwangere koppels met angst en stress in de perinatale periode.